dr. Zalka Drglin

je doktorica ženskih študij in feministične teorije, pedagoginja, magistra sociologije kulture, transakcijska analitičarka – svetovalka; še vedno se uči.

Pri Združenju Naravni začetki deluje kot soustvarjalka in vodja programov za ženske in pare v pričakovanju, porodne spremljevalke, ženske v stiskah.

Je svetovalka ženskam v duševnih stiskah v nosečnosti in po porodu v osebnih srečanjih, na forumih Obporodne stiske in Porod po meri ženske, elektronske pošte in po telefonu. Deluje kot raziskovalka na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, pred tem na Pedagoškem inštitutu in Filozofski fakulteti.

Raziskuje porodne kulture v Sloveniji in širše, še posebej se osredotoča na babištvo, predporodno varstvo, porod, poporodno obdobje, obporodne stiske, kot so depresija, soočenje z izgubami, travmatičnim porodom; koncepte zdravja in materinstva, vsakdanje prakse, žensko zdravje nasploh.

Je predavateljica, avtorica in urednica znanstvenih in strokovnih prispevkov in publikacij, kot so
Rojstna hiša: Kulturna anatomija poroda
Rojstna mašinerija. Sodobne obporodne vednosti in prakse na Slovenskem,
Zima v srcu. Ko se materinstvu pridružita depresija in tesnoba, radost pa odide.

Je soavtorica Porodne pobude Odlična obporodna skrb, Nežne pobude, filmov Postaja in Naročje, knjižice Moj trebušček, najin porod, naše rojstvo,
prevajalka priročnikov Ine May Gaskin Modrost rojevanja in Marsdena Wagnerja Moj porodni načrt.

Redno objavlja poljudne članke, namenjene informiranju in osveščanju posameznic in širše javnosti. Mama dvema študentkama in posvojeni kužici.
e-pošta